"

Doe wat je kan. Wachten op anderen is nergens goed voor.

Ook kleine, onvolmaakte stapjes tellen. Het hoeft niet in een keer perfect te zijn.

Jef Wintermans

N o b l e   A c h i e v e r  ,  n e t w e r k   a m b a s s a d e u r  

 

Vandaag de dag is Jef werkzaam als coördinator van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel. 

Met bevlogenheid zet hij zich in voor het verduurzamen van de kleding- en textielindustrie. Jef deelt zijn visie op onze huidige samenleving en de impact van onze manier van leven. Benieuwd naar wat Jef motiveert? 

Lees dan snel verder! 

Wat is jouw kijk op het huidige gedrag van onze maatschappij?

“Met het verstrijken van de jaren, vooral nadat ik vader was geworden van twee prachtige kinderen, ben ik in toenemende mate gaan inzien hoe bevoorrecht wij in dit deel van de wereld zijn. Hoe groot onze rijkdom is dat we in vrede en vrijheid leven. Als zoon van een voormalig dwangarbeider in de Tweede Wereldoorlog weet ik uit eigen ervaring dat een oorlog niet voorbij is zodra het schieten stopt. De echte waarde van vrede zit in de afwezigheid van angst dat de leider van je land je kind een volgende oorlog instuurt. Dat besef dwingt tot de vraag wat je met die vrijheid doet. 

Een waarheid die voor mij steeds pijnlijker zichtbaar wordt is dat wij, (Noord-West) Europeanen, er bijzonder goed in slagen de rekening van onze manier van ‘leven in overvloed’ vooral bij anderen neer te leggen. Bijvoorbeeld bij de arbeidsters en arbeiders die de kleding naaien die wij in de vele winkels kopen. En dat we andere kosten, zoals die van klimaatverandering, maar liever buiten beschouwing laten, omdat we anders onze levensstijl zo drastisch zouden moeten wijzigen. Waaraan menen wij het recht te ontlenen zo te (blijven) leven? 

Wij hebben dat recht niet.”

“Voor mij is de vraag inmiddels niet meer of wij onze levensstijl moeten aanpassen. Darwin heeft immers altijd gelijk: als de wereld om je heen verandert, dan heb je geen toekomst. En dat de wereld om ons heen verandert, behoeft denk ik geen betoog. De aarde redt zichzelf via klimaat verandering die leven vernietigt dat niet de kans krijgt zich aan te passen. En de extreme verschillen in rijkdom, welvaart en kansen tussen mensen in verschillende delen van de wereld zorgen voor sociale onrust en mobiliteit. Beide ontwikkelingen behoeven dringend een passende reactie.”

Wat zijn de gevolgen hiervan?

Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan?

“Daarmee staat voor mij de vraag centraal hoe we die aanpassingen voor elkaar krijgen en gaan organiseren. Een eerste uitgangspunt voor mij is daarbij dat het belangrijk is dat iedereen doet wat hij of zij kan. Wachten op anderen is nergens goed voor. Het hoeft ook helemaal niet. Tweede uitgangspunt is dat ook kleine, onvolmaakte stapjes tellen. Het hoeft niet in een keer perfect te zijn. Als het maar bewuste stappen zijn in de richting van minder milieu-impact en een eerlijkere verdeling van rijkdom en kansen. Richting een inclusievere wereld, met meer respect voor medemens, dieren en milieu.”

“Ik probeer dit op tal van manieren in mijn eigen dagelijks leven te verweven. Zo eet ik minder vlees, douche ik meestal met alleen koud water (het went echt en is erg lekker!), heb ik geen auto meer maar loop, fiets of OV ik bijna al mijn verplaatsingen en koop ik alleen nog maar spullen die ik echt nodig heb.

Sinds enkele jaren probeer ik dat ook via mijn werk inhoud te geven. Dat werk bestaat uit het zoeken naar de beste manier om de kleding- en textielindustrie – een industrietak die verbonden is met veel negatieve impact op mens, dier en milieu – in staat te stellen haar verantwoordelijkheid in de keten, zoals gedefinieerd in de UNGPs en de OESO richtlijnen, ook echt op te pakken en in te vullen en er naar te (gaan) handelen.”

Hoe werkt dit voor jou in de praktijk?

Wat wil je anderen meegeven?

 “Omdat de uitdagingen groot zijn, is het belangrijk dat zoveel mogelijk partijen en organisaties die daar belang bij hebben, bij betrokken zijn, worden en blijven. 

Ik voel mij vereerd de coördinator van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel te zijn. Ik voel mij eveneens vereerd om verbonden te zijn aan Noble Achievers en hoop velen via mijn verhaal en werk te inspireren.”