"

Duurzaam ondernemen begint bij de intentie om samen betekenisvol werk te doen.

Prof. Dr. André Nijhof

N o b l e   A c h i e v e r  ,  n e t w e r k   a m b a s s a d e u r  

Prof. Dr. André Nijhof is hoogleraar Duurzaam ondernemen en Stewardship aan Nyenrode Business Universiteit. Hij is oud-voorzitter van het Netwerk Bedrijfsethiek Nederland en was projectleider in het nationale onderzoeksprogramma naar maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in Nederland. 

Sinds 2007 werd hij aangesteld als universitair hoofddocent aan Nyenrode Business Universiteit, was hij directeur van de voltijdse Master of Science in Management en is hij sinds januari 2016 benoemd tot hoogleraar. Naast zijn werk op Nyenrode is André gasthoogleraar bij de UN mandated University for Peace (Costa Rica). 

 

Samen met André faciliteert Noble Achievers de leergang Stewardship in Action.

Wat is duurzaam en verantwoord ondernemen
voor jou?

“Duurzaam ondernemen begint volgens mij bij de intentie om samen betekenisvol werk te doen. Betekenisvol geeft aan dat het gaat om dingen die er toe doen. Waar je om geeft omdat het echt een positieve impact heeft of de negatieve impact van bedrijven terugdringt. En samen, omdat geen enkele organisatie dit alleen kan.”

“Ik probeer daar als persoon rekening mee te houden, maar ik accepteer ook dat ik nog dingen doe die niet duurzaam zijn. Als je je daar schuldig over voelt, leidt het alleen tot negatieve energie. Het is volgens mij beter om je te richten op waar je de  meeste impact hebt. Door daar betekenisvol werk te verrichten draagt het echt bij. En dat er dan ook andere zaken zijn die nog niet duurzaam zijn is jammer, maar geen reden om dan maar niks te doen.”

Hoe werkt dit in de praktijk?

Wat wil je anderen meegeven?

“Mijn ervaring is dat als je met anderen om de tafel gaat en je je eigen praktijkervaring gaat bespreken, dat altijd een rijke leerervaring oplevert. Rijk in de zin dat je ook leert van anderen. Soms levert dat herkenning op: “Ik ben niet de enige die hier tegenaan loopt”. En bovendien rijk in de zin van als je opzoek gaat naar de mogelijkheden hoe je hiermee kan omgaan. 

Waar een wil is, is een omweg.”